Jdi na obsah Jdi na menu
 

PLL - primární luxace čočky

7. 1. 2016

Primární luxace čočky neboli PLL (primary lens luxation) je autozomálně recesivní dědičná oční vada vedoucí k oslepnutí.  Při tomto onemocnění dochází k poškození závěsného aparátu čočky a ta se díky tomu stává prostorově nestabilní. V případě genetické podstaty nemoci je samozřejmě tento aparát nedokonale vyvinutý a je jen otázkou času, kdy přestane plnit svoji funkci. Existují i případy sekundární luxace, kdy je příčinou uvolnění čočky úraz apod.
Čočka se může posunout buď dopředu do přední oční komory (přední luxace) nebo dozadu do sklivcové dutiny (zadní luxace), nebo může zůstat postavená našikmo (luxace koňmo). Nejčastější je přední luxace, k zadní dochází v případě ztekucení sklivce. Sklivec má za normálních okolností konzistenci tuhého gelu a čočka je o něj „opřena“. Jeho ztekucení je vždy spojeno s nějakou patologií oka.
V některých případech dojde „jen“ k subluxaci. To je stav, kdy je čočka částečně vychýlená ze své základní pozice (ve fossa patelaris), ale ještě se úplně „neutrhla“.
Změna pozice čočky s sebou nese řadu komplikací, které jsou významnější u luxace do přední oční komory. Jsou to: poškození rohovky, bolestivost, zvýšený nitrooční tlak (glaukom), nitrooční zánět, poškození až ztráta zraku. Největší problém představuje právě glaukom, který je typický hlavně pro přední luxaci a luxaci koňmo. V obou případech totiž dochází k pohybu „gelového“ sklivce dopředu a právě posun sklivce může vést k uzavření tzv. odtokového úhlu, který slouží k odvádění komorového moku (tekutina přítomná v přední a zadní oční komoře) z oka. To má za následek zvýšení nitroočního tlaku. Výsledkem je pak poškození sítnice, které je většinou nevratné a vede ke ztrátě zraku.
Plemena zatížená primární luxací patří hlavně mezi teriéry. Jde například o sealyham, lakeland, cairn, bull, Parson Russell a Jack Russell teriéry. Dále je to tibetský teriér, lancashire heeler a border kolie. Onemocnění zjišťujeme klinicky u zvířat ve věku 3-6 let a za primární (geneticky podmíněnou) luxaci ji považujeme tehdy, jde-li o predisponované plemeno a vyskytne-li se bez předchozího onemocnění oka.
Přestože se luxace čočky objevuje ve velké většině případů nejprve jen na jednom oku, jde o problém oboustranný. Zjednodušeně řečeno můžeme říct, že objeví-li se luxace na jednom oku, bude druhé oko postiženo do 1 roku také.

V souvislosti s dědičným onemocněním PLL byla identifikována donorová sestřihová mutace, jejíž přítomnost lze zjistit  pomocí DNA testů . Výsledky pak řadí testované jedince do tří základních kategorií:

  • Clear - čistý – tito psi mají dvě normální kopie DNA, takoví jedinci nemohou onemocnět PLL v důsledku mutace, která se testuje.
  • Carrier - přenašeč – tito psi mají jen jednu kopii mutovaného genu a jednu normální kopii DNA, naprostá většina přenašečů mutace v průběhu svého života neonemocní PLL
  • Genetically affected - geneticky postižený – tito psi mají dvě kopie mutovaného genu a během svého života téměř jistě onemocní PLL.

Pokud jsou dva jedinci (pes a fena) PLL clear - čistí, budou pak jejich společní potomci také PLL clear - čistí, a to bez nutnosti PLL testu.

Bude-li jeden z rodičů PLL clear a druhý PLL carrier, bude určité procento potomků PLL clear a ostatní budou PLL carrier, nikdo z nich však nebude postižený a neonemocní.

 

autor článku:
MVDr. Petr Gbelec
Posuzovatel dědičných očních vad