Jdi na obsah Jdi na menu
 

Závod malých plemen

V rámci našich nezachraňovacích aktivit jsem s Kety vyrazila na Celostátní závod malých plemen konaný 18.6.2016 v Chlumci nad Cidlinou. Cvičiště v Chlumci skýtá výtečné zázemí a i přesto, že tam s malými vlastně ani pořádně necvičí, soutěž byla bezchybně připravena. Závod probíhal v kategoriích ZZO, ZMMP, ZMP 1 a ZMP 3 beze stop, posuzovali rozhodčí Jaromír Klapal a František Vanžura st. Přemluvila jsem také cvičákovou soukmenovkyni Danu s Teidy, nakonec jsme přibraly do auta taky záchranářskou kamarádku Tamaru Skokánkovou a jejího sheltiáka Brimiho.

Holky byly v přesný čas na svých místech, takže jsme vyjely včas, Teidy vzadu v kleci s Kéťou, privilegovaný Brimík na sedačce,  cesta krásně ubíhala a modré nebe img_8474.jpgslibovalo solidní pařák. Po příjezdu na cvičiště a nahlášení jsme všichni obdrželi předměty na rozlišení (aby byly zajištěny regulérní podmínky). Tady nastal malý zádrhel  - předměty byly vyprané v perwollu a voněly i nám skoro na půl metru. Paní dostala příkaz předměty vyprat, tak je vyprala... No nic,  všichni psi si s tím nakonec nějak poradili – všichni to měli stejně, tak se mohli předvést.

V kategorii ZZO se zúčastnili 3 psovodi, v ZMMP 5, v naší ZMP 1 dokonce 8 psovodů a v ZMP 3 celkem 3. Tato kategorie byla myslím trochu nešťastně zvolená místo ZMP 2, která by jistě byla lépe obsazená. Mimo jiné v ní startovala také Zuzka Rozová s Amisem, který je ale jedničkový pes, a hlásila se do dvojek. Nakonec souhlasila se ZMP 3, aby vůbec mohla závodit a ve finále to na nepřipraveného psa vůbec nevypadalo špatně. 

Nejprve proběhla cvičáková část speciálů (dokud nebyl plac pošlapaný img_8522.jpga šlo zajistit všem přiměřeně stejné podmínky), tj. rozlišení osob a předmětů. Cvik rozlišení osob je poměrně složitý, pouze 1 pes v prvním pokusu správně rozlišil, ostatní bohužel ne. Amisek docela hezky reagoval na správnou osobu, ale přestože jeho práce, kterou jsem viděla na podzim u nás, byla nádherná,  ještě nemá docvičené img_8564.jpgvyštěkání lidí, kteří nemají v ruce předmět, takže dostal jen symbolické body za načichání a ovladatelnost. Pak následovalo rozlišování předmětů podle ZMMP a ZMP 1. Psi byli vesměs dobře připravení, jen s drobnými nepřesnostmi při prověřování předmětů.

Následovala poslušnost nižších kategorií, zatímco trojkoví psi si odbývali zbytek svých speciálů mimo cvičák, z čehož jsme bohužel img_8615.jpgmoc neviděli.  Parsonky se rozhodně neztratily, Dana měla bezkonkurenčně nejlepší poslušnost za 94, Ketku jsem o dobrých 7-8 bodů připravila já, ale i 83 bodů  je slušný  výkon. Vyhledání předmětů pak probíhalo v přilehlém lese, což se ukázalo jako zajímavá rušivka – spousta psů v lese předměty ještě nehledala (Kety sice jo, ale img_8717.jpgrozhodně nehledala předměty). I zde se zajímala spíš o zvěř, nakonec si dala říct a jala se hledat i poslední předmět, který nakonec donesla v poslední minutě, za což si vysloužila poměrně výraznou ztrátu bodů.

Také vyhledání ztraceného předmětu na zarostlé lesní  cestě s popadanými větvemi a bodláčím nás sice nenadchlo, ale  je dobrým námětem pro další trénink. Kety s předmětem zakopla a vypadl jí z tlamy, a následně dlouho toužebně hleděla do lesa, kde tušila nějakou img_8982.jpgzvěř, nakonec se ale nechala ukecat a předmět přinesla. Teidy to měla ještě lepší, předmět opravdu ve vysokých bodlácích, nicméně Teidinka se s tím poprala se ctí a klíčenku přinesla. Nejdřív jsme chvilku nadávaly, ale na druhé cestě jim pobíhali zajíci, takže jsme zkonstatovaly, že nakonec zlaté větve a bodláky, bůhví, jak by to dopadlo se zajdy.  Po návratu jsme se podívaly na poslušnost ZMP 3,  je taky docela těžká a svou roli sehrálo i vražedné horko. Nakonec proběhlo vyhledání a vyštěkání figuranta podle ZMP 3 a ZMP 1. Kéťa img_9048.jpgsice první maketu prověřila, ale neoběhla, tudíž opět solidní ztráta bodů. Nicméně těší mě, že k maketě vůbec doběhla, je to opravdu o mnoho dál, než na našem cvičáku, a předvedla myslím nejlepší vyštěkání, se ztrátou jediného bodíku za kontakt - figuranta na židli ještě neviděla, tak si na něj šlápla aby byla blíž k němu. Teidy maketu vzorově oběhla, zas měla trošku pauzu a zpočátku nejisté štěkání před figurantem... naši si sedají na zem, taky ji na židli překvapil. Tak proč ne, zase máme co trénovat. 

Po celou dobu závodu panovala velmi příjemná atmosféra, milí lidé vzorově obsluhovali kantýnu a obstarali nám oběd, všechno klapalo podle harmonogramu.  Pro pejsky byl po celý den k dispozici bazének na zchlazení, kterého někteří  psíci hojně využívali, i Teidy se nakonec docela ochotně koupala. 

A jak to dopadlo?

Kategorii ZMMP vyhrál Luboš Nergl s již myslím 9letou ostřílenou patterdale teriérkou Enny Srdcové Esoz Lovosic, druhá skončila Tamara Skokánková s Brimim -  Deuce Starks of The Tempest ze ZKO Praha Stromovka, třetí místo vybojovala Lucie Musilová s bílou kníračkou Avalou Rebel Alve startující za KCHK.

Kat. ZZO vyhrála zaslouženě Eva Rosůlková  s háravou strakáčkou Ayrin ze Zlatého Lankastru ze ZKO Nový Bydžov, která svou poslušnost předvedla jako zlatý hřeb,  druhá byla  Lucie Musilová s kníračkou Gardenií od Kobylího potoka, třetí jediná místní zástupkyně  Jiřina Pospíchalová s kníračem Džejkem.  

Nejpočetnější kategorii ZMP 1 vyhrál Tomáš Veselka se stafbullkou Arven Bohemia Staff, startující za STBC CZ, na jejíž práci se opravdu krásně koukalo, druhá byla Dana Budíková s Teidy (Bouncy Bubbles Brenn-Mill), třetí Luboš Nergl s pinčem Camaro Pod Partizánem ze ZKO Lovosice. Potěšující byla skutečnost, že všech 8 startujících by dosáhlo na limit zkoušky.

Kategorii ZMP 3 vyhrál Ing. František Vanžura ml. s beaglem Clever Canis Rabbit run z Častolovic, druhé místo obsadila překvapivě  Ing. Zuzana Rozová  s kníračem Amisem - Rebel Amis z Roznetu z KCHK, třetí skončil Jaroslav Strouhal s kníračem Urgem ze Šternberské Strže. 

Holky už příště s sebou nevezmu, vždycky někoho někam vytáhnu a on  pak skončí líp, než jácheeky

Co říct závěrem? Snad jen to, že kategorie ZMP 3 je opravdu velice obtížná a nikterak si nezadá s vrcholovou  ZVV3 pro velká plemena. Ale měli jsme možnost vidět, jak speciály vypadají a kolik práce je ještě před námi. Obrovský dík patří pořadatelům, kteří se o nás výtečně starali a organizaci závodu zvládli na jedničku, dále rozhodčím za jejich korektní a pohodové posuzování, kantýně a v neposlední řadě taky ukázněným závodníkům, bez nichž by to vůbec nešlo. Chlumecký závod už je ve světě malých docela pojem, potěšilo by nás, kdyby tato tradice zůstala.  Vyzdvihnout je třeba také krásné a originální ceny. Už se těšíme na příští rok.