Jdi na obsah Jdi na menu
 

Seno 2009

7. 6. 2009

Jako každý rok, i letos jsem si předsevzala, že si připravím do auta cyklistické rukavice, abych si neudělala puchýře při blbnutí se senem. Jako každý rok na to samozřejmě došlo až po prvním obracení, když už jsem je měla.

Letošní seno je husté. V květnu,  kdy bylo krásně,  jsem měla víkendový homeopatický seminář a tak Pepa nesekal, poněvadž by v tom byl sám a to se mu pochopitelně nechtělo.  Potom 14 dní v kuse pršelo, a když ne, teploty se pohybovaly v rozmezí pěkné, teplé zimy (to přetrvává).  No a poté, co ohlásili v televizi 3-4 dny slunečného počasí, Pepa udil maso, takže pro změnu jsem seno dělala já sama. já už jsem si vybírat nemohla, i když se mi taky tak úplně nechtělo, neboť tráva již ležela na skoro půlce hektaru. Do toho samozřejmě přišly také třídní schůzky a besídka – no časové rozvržení se letos mimořádně povedlo.  Navíc hned druhý den po pokosení dost výrazně změnili předpověď…

Holky na tom vlastně docela vydělaly, dvojí obracení sena pro ně znamenalo komplet celý den strávený na louce v dostihových hrátkách, s kratičkou přestávkou doma na zahradě. Pravda, poctivá vycházka to sice není, ale kdo o ni stojí, když není obtěžován žádnými pokusy o výcvik a může se rvát, jak chce, pokud dodrží pravidlo bezpečné vzdálenosti od paničky, aby nemohla zasáhnout? Isa s Cherry se střídavě v pravidelných intervalech dekovaly na toulky po Nebušicích – na ulici je to samozřejmě zajímavější, lidé tam ztrácejí různé dobroty, voňavé a chutné papírky a ty koše… Jediná výrazně zpruzelá osoba v naší rodině byl tedy Vítek, který musel taky přiložit ruku k dílu (na rozdíl ode mě si puchýře rozhodně nepořídil). Sobotní den jsme věnovali svážení, seno trochu proschlo a na neděli hlásili přeháňky. 15 km od domu těžko poznáme, zda se přeháňka již přehnala nebo Nebušice vynechala.  Odpoledne samozřejmě sprchlo, jak jinak, když chce člověk přivézt slušně zavadlou trávu. Vítek běhal po vozíku a šlapal fůru, neboť s hráběmi mu to ráno moc nešlo.

V neděli jsme seno celý den obraceli, abychom jej odpoledne narychlo kopili a nechali zmoknout,  a pak znechuceně koukali z okna, jak leje a leje.  Výsledek celodenní práce vypadá večer stejně, jako ráno, jen my jsme maličko víc servaní.

Další reportáž při současném vývoji počasí asi tak za týden, to už snad dosušíme…

 

 

Náhledy fotografií ze složky Seno